Smykkesteiner

Til tabell over fødselssteiner

Smykkesteiner jeg har brukt og bruker i sølvsmykkene (alfabetisk):

Agat, Akvamarin, Amazonitt, Ametyst, Aventurin, Bergkrystall, Citrin, Diamant, Fluoritt, Granat, Hematitt, Jaspis, Karneol, Korall, Krysopras, Labradoritt, Månestein, Obsidian, Onyx, Opal, Peridot, Pyritt, Perle, Rav, Rubin, Røkkvarts, Safir, Serpentin, Smaragd, Topaz, Turkis, Turmalin, Zircon

Agat: Fikk navnet sitt av en gresk filosof som fant steinen ved bredden av elven Achates 3-400 år f.kr. Finnes ofte i vulkanske bergformer. Agaten kan være gråhvit, lys blå, oransjerød eller svart. I folketro har agaten hatt egenskaper som å kurerere slangebitt og skorpionstikk, stilne torden og lyn, roe sjelen og bringe seier over fiender.

akvamarinAkvamarin: Navnet “Akvamarin” kommer fra det latinske “Aqua”, “vann”, og “marina”, som betyr “havet”. Fargen varierer fra grønnlig blå til blågrønn I folkloren skulle steinen beskytte sjømenn og garantere en trygg reise. Havfargen skulle kjøle hodet til bæreren og holde ham eller henne rolig og balansert. . Brasil er den viktigste eksportøren av akvamarin.

amazonittAmazonitt: Navnet kommer sannsynligvis fra elven Amazonas, hvor man trodde steinen fantes, selv om den aldri har blitt funnet der. Amazonitt er en variant av feldtspat. Fargen varierer fra gulgrønn til blågrønn. I fokloren har amazonitt ofte vært en stein som har hatt en nedstressende virkning, og en som gir mot og selvtillit. Noen mener den er nyttig for å aktivisere late tenåringer. Amazonitt er en ganske bløt stein, og bør ikke utsettes for for mye trykk og riper.

ametystAmetyst: Kommer fra det greske “Amethystos” - “ikke beruset”. De gamle grekerne og romerne trodde ametyst motvirket effekten av rusdrikker. Den skulle holde bæreren av ametysten klarhodet og kvikk. I middelalderens England var de kongeliges regaliaer dekorert med ametyst for å signalisere kongelighet. Også andre kongehus brukte ametyst. Den gangen ble den fineste ametysten funnet i Russland, i dag er Brasil den største leverandøren av den fiolette smykkesteinen. Ametyst finnes i ubehandlet form bare i varianter av fiolett. Når den varmes opp, blir den som oftest gul, og brukes av og til som erstatning for citrin.

aventurinAventurin: Navnet kommer fra fransk “aventure” eller italiensk “a ventura”; “hell”, “slumpetreff”. Navnet skal henspille på at venezianske glassmakere på 1800-tallet ved et slumpetreff mistet kobberfragmenter oppi glassblandingen og oppfant aventurin-glass, som ligner på stenen aventurin. I folkloren har aventurin blitt blitt brukt som amulett og tillagt egenskaper som at den roer ned og leger bæreren. Den vanligste fargen på aventurin er grønn, men den finnes også i gult, oransje, brunt, blått og grått.

bergkrystallBergkrystall: Er navnet på fargeløs, krystallinsk kvarts. Slepne bergkrystaller blir brukt som smykkesteiner, men også til objekter som krystallkuler til spådom. Den romerske vitenskapsmannen Plinius den eldre trodde bergkrystall var permanent, frosset is. I folkloren har bergkrystallen hatt en energigivende, helende virkning.

citrinCitrin: Kommer fra f.eks. fransk “citron”, altså “sitron”, etter citrinens vanligste farge. Fargene ellers varierer fra pastellgul til mørk oransje-gul. I tidligere tider bar man citrin som blant annet beskyttelse mot slangebitt og onde tanker. En fasettslipt citrin er svært vanskelig å skille fra en gul topaz. I tillegg er mange citriner egentlig varmebehandlet ametyst eller røkkvarts,siden naturlig citrin er vanskelig å finne i ren nok kvalitet. Naturlig citrin kommer oftest fra Brasil

ring med diamantDiamant: Navnet “diamant” kommer fra gresk “adamas”, som betyr “uovervinnelig”. Diamant er det hardeste materialet som finnes, 85 ganger hardere enn det nest hardeste - korund, som safirer og rubiner dannes av. I folkloren har diamanten ofte blitt tillagt egenskaper som spiller på dens hardhet: Den skulle gjøre brukeren sterk, modig og heldig. Ifølge Hildegard av Bingen var djevelen derfor en stor motstander av diamanten. Diamanter oppstår av karbon under stort trykk. Diamanter er oftest nærmest fargeløse, men de finnes også i de fleste farger. Diamanter i naturlige, sterke farger er ettertraktede og kan være dyrere enn fargeløse diamanter.

fluorittFluoritt: Navnet har opphav i latin “fluore”, “å flyte”. Fluoritt er en bergart som også blir kalt “Flusspat”. Den kan finnes i mange farger, som fiolett, grønn, gul, hvit, og kan være selvlysende (fluoriserende). Fluor som brukes bl.a. i tannkrem, utvinnes fra fluoritt. Fluoritt har vært brukt i dekorativt øyemed i flere årtusener. De gamle egypterne brukte den bl.a. til å lage skarabeer. De gamle romerne mente at å drikke fra en bolle av fluoritt ville hindre en i å bli full. I folkloren ellers har fluoritt ofte hatt en stabiliserende og styrkende virkning. Fiolett fluoritt kan ligne på ametyst. En enkel test for å finne ut som en fiolett sten er ametyst eller fluoritt, er å ripe i den med en kniv. Hvis den får riper, er det fluoritt.

ring med granatGranat: “Granat” kommer fra latin “Granatum” og betyr “frø”. Navnet kommer av at steinen kan ligne granateple-frø. I folkloren har granat symbolisert evig vennskap og tillit. Dessuten har den blitt tillagt blodrensende egenskaper, og skulle beskytte mot blodforgiftning og matforgiftning. Egypterne brukte granat som smykkestein så tidlig som i første dynasti (3100 f.kr.) Dyprødt er den vanligste fargen på granat, men mineralet finnes også i andre farger, som gul, grønn, blå, fiolett, brun, svart, rosa og fargeløs. I dag finnes granat først og fremst i Afrika, i India og på Sri Lanka.

Hematitt (blodsten): Hematitt kommer av det greske “haimatoeis”, som betyr “blodig”.Hvis man knuser gråfarget hematitt, får man et rødlig pulver. Pulveret har vært brukt til farging av blant annet malerier og tøy (rød oker). Rødfargen på Mars kommer av store mengder finkornet hematitt på overflaten. De gamle Babylonerne brukte steinen til å lage segl og amuletter, og den skulle ha helbredende krefter - spesielt mot blodsykdommer. Til smykker brukes ofte avrundet slepne steiner. På romersk tid kaltes slike slepne steiner “speilbilder av sjelen”.

landskapsjaspisJaspis: Navnet kommer fra gammelfransk “Jaspe”, “flekket sten”. Jaspis er en finkornet, opak stein med striper av ulike fargenyanser i seg. Nyansene er oftest røde, men kan også være gule eller brune, og sjeldnere grønne. Fordi jaspis finnes i så mange varianter, knytter det seg mange egenskaper til den i folkloren.. Blant annet skulle jaspis gjøre tanke og handling raskere, og samtidig få bæreren til å være forsiktig og unngå unødvendige farer. Hildegard av Bingen (en nonne fra den 12te århundre) rådet kvinner til å holde et stykke jaspis i hånden under barnefødselen for å beskytte mot det onde som kunne komme til mor og barn fra luftens demoner.

karneolKarneol: Navnet kommer fra et latinsk ord som betyr “horn”. Romerne brukte karneol til segl og signetringer fordi varm voks ikke klistrer seg til karneol. Profeten Mohammed skal ha båret en ring av karneol rundt lillefingeren, og dette har gjort karneol til en populær talisman blant muslimer.Karneol var svært vanlig i smykker i det gamle Egypt. De gamle egypterne trodde gudinnen Isis bar amuletter av karneol for å hjelpe folk under reisen til etterlivet, og karneol ble kalt “Isis’ blod”. All karneol har rød/brun/oransjetoner.

korallKorall: Levende koraller er nesledyr. Korallene som blir brukt i smykker, har levd på ca. 300 meters dyp, og blir i dag hentet opp av dykkere. Navnet kan komme fra det greske “korallion”, som beskriver korallskjelletter, eller fra hebraisk “goral”, en liten stein som ble brukt i spådomskunst - korallgrener ble brukt i orakler i Palestina, Lilleasia og Middelhavsområdet. Smykkekoraller er ofte røde, men de kan også være svarte, hvite, brune og en sjelden gang blå. Korallene er matte inntil de blir slipt. I folkloren har korallen ofte hatt en beskyttende virkning, og blir i noen kulturer båret som en talisman for å beskytte mot onde ånder. Korallen har lenge blitt brukt dekorativt: Korallutsmykninger har blant annet blitt funnet i kelltiske graver fra jernalderen.

krysoprasKrysopras: “Crysoprasos” kommer fra gresk “chrysos”, “gull”, og “prason”, som betyr “løk”. Krysopras er grønn og halvtransparent. I Åpenbaringen i Bibelen er krysopras den tiende av 12 edle steiner som skulle utgjøre grunnmuren i det nye Jerusalem. Den norske kongekronen har en stor krysopras foran. Krysopras ble brukt av de gamle egypterne, romerne og grekerne i smykker og ornamenteringer. I folkloren har krysopras ofte hatt en beroligende effekt.

Labradoritt: Navnet kommer fra landområdet Labrador i Canada, hvor labradoritten offisielt ble oppdaget i 1770. På 1800-taller ble labradoritt brukt mye i smykker i Europa. Labradoritten er ofte grønn-blå med fargespill. Den kan også være halvtransparent. Når lyset treffer labradoritten fra en bestemt vinkel, får overflaten et fargespill som blir kalt “labradorisering”. I folkloren sies labradoritt ofte å kunne klarne hodet og hjelpe frem originalitet.

månesteinMånestein: Månesteinen fikk navnet sitt av den romerske naturvitenskapsmannen Plinius i det første århundret e. kr.. Han skrev at månesteinens utseende skiftet med månefasene, noe man trodde inntil det 16. århundre. I India har månesteinen vært en hellig sten, og man har trodd at steinen kapsler inne en ånd som bringer hell og lykke. Månesteinen kan være fargeløs eller ha farger som grå, brun, grønn, gul og rosa.

obsidianObsidian: Navnet skal komme fra latin “obsidianus” - “steinen til Obsius”. Obsius skal være romeren som bragte steinen fra Etiopia til Romerriket. Obsidian er naturlig glass som blir formet av vulkansk aktivitet. Det er litt hardere enn vindusglass, og er altså ganske sårbart. Obsidian kan være svart, grå, rød, mørkegrønn, og er ofte spettet. I steinalderen ble obsidian brukt til våpen som pilspisser og kniver, og polert til enkle speil. Aztekerne brukte obsidian til våpen og dekorasjoner, og obsidian ble også brukt av Nordamerikanske indianere. Idag blir obsidian brukt ikke bare som smykkestener, men også til kirurgiske kniver, fordi kniver av obsidian blir mange ganger skarpere en stålkniver. I folkloren bidrar obsidian ofte til objektivitet og til å kunne få innsikt i problemer.

onyxOnyx: Er et gammelt, assyrisk ord som betyr “ring”. Onyx har en glassaktig overflate og har enten striper i hvitt, grått eller brunt, eller er helt svart. I India har man båret onyx rundt halsen for å kjøle ned brennende kjærlighet. Ellers har onyx blitt sett på som symbol på ekteskapelig kjærlighet.

opalOpal: Navnet kommer fra det latinske “opalus” og gresk “opallios” - “å se en forandring (i farge)”, fra den samme roten som sanskrit upálá, “stein”. Opal har stort fargespekter, fra klar og melkehvit til de fleste andre farger. I middelalderen kunne opalen bringe stort hell, for den bar i seg egenskapene til alle smykkesteinene som var representert med sin farge i opalen. Opalen er litt mer sårbar enn andre smykkesteiner, også for fuktighet. Opal er nasjonalsteinen til Sør-Afrika og Australia.

ring med peridotPeridot: Er er variant av mineralet Olivin. Navnet ‘Peridot’ kan enten komme fra det arabiske faridat - ” smykkestein” -eller fra det franske peritot - “uklar”. De gamle romerne mente alle medisin ville virke sterkere når den ble tatt fra beger eller bokser av peridot. De kalte den også “kveldssteinen” fordi den grønne fargen ikke mørkner om natten, men er synlig også i lampelys. Peridoten formes dypt inne i jorda og kommer til overflaten ved vulkanutbrudd. De vanligste fargenyansene er fra gulgrønn til olivengrønn.

pyrittPyritt: Navnet kommer fra gresk “puritēs”, “fra ild”. Mineralets metalliske glans og messing-gylne farge har skaffet det tilnavnet “dårens gull”. I folkloren har pyritt bl.a. hjlupet på fokus, logikk og hukommelse.

hvit perlePerle: Navnet kommer trolig fra latin “perna”, som var navnet på en musling. De gamle romerne satte stor pris på perler, og de skulle blant annet symbolisere ekteskapelig lykke. Perler er oftest hvite, men kan også være svarte eller ha ulike pastellfarger. Perler (særlig ferskvannsperler) kan også bli kunstig farget gule, blå, grønne, brune, fiolette og purpurrøde.

De aller fleste perlene som blir brukt i smykker i dag, er ferskvannsperler.Ferskvannsperler formes i ulike typer ferskvannsmuslinger som lever i sjøer, elver og kulper. Disse muslingene lever ikke bare i varme strøk, men også så langt nord som Skottland. mørkegrå perleOfte blir perlene dyrket av mennesker, ved at man injiserer et legeme i muslingen som perlen danner seg rundt. De fleste kultur-ferskvannsperlene kommer i dag fra Kina. Saltvannsperler vokser i perleøsters, som lever i tropiske hav. Saltvannsperler kan også dyrkes på samme måte som ferskvannsperler, gjerne i beskyttede laguner.

klart ravRav: Rav var svært populæret i det antikke Grekenland hvor man tilskrev rav helbredende kraft. Man trodde at rav kunne helbrede øyesykdommer, lindre plager i øre, mave, tannpine og forebygge gikt. Det greske navnet på den ofte solgule raven var ”elektron” som var forbundet med navnet på solguden Elector. En spesiell egenskap ved rav er at når man gnir på det dannes statisk elektrisitet. Da fysikeren George Stoney oppdaget og beskrev det negativt ladede ionet i et atom i 1891, kalte han det opp etter rav på gresk, nemlig elektron.

rav

Egentlig er rav forstenet harpiks -gjerne kvae fra bartrær – som er 30 – 50 millioner år gammel. For at rav skal dannes må harpiksen ende i havet . Etter denne lange perioden uten oksygen, og under trykk, forandrer plantesaften seg, og oljeinnholdet reduseres slik at ravet dannes.

Rav kan ha mange forskjellige farger: honninggul,orange, gull, rød, blå, grønn, sort . Rav kan være gjennomsiktig eller melkeaktig ugjennomsiktig.Det fineste ravet er det som er skylt opp på stranden, siden dette gjerne er renere enn det som graves opp fra jorden, men i motsetning til andre materialer er ofte urent rav mer verdifullt, siden urenhetene ofte består av insekter eller barnåler (eller deler av slike) som ble innkapslet for millioner av år siden.

Mange arkeologiske funn viser at rav er blitt brukt som byttemiddel istedenfor penger i steinalderen.

Rubin: Er den dyprøde varianten av mineralet korund i smykkekvalitet. Andre fargenyanser av korund i smykkekvalitet kalles safirer.

røkkvartsRøkkvarts: Navnet kommer av den karakteristiske røkfargen. Røkfargen kommer sannsynligvis av radioaktiv stråling over tid; naturlig røkkvarts finnes ofte i granitt med en lav, konsistent radioaktiv stråling. Fargenyansene går fra middels brun via varme gråtoner til brunsvart. I folkloren har den ofte rensende egenskaper. Fordi den ligner på topaz, er den av og til en alternativ fødselsstein for november.

Safir: Opprinnelsen til navnet er uklar, men kan enten være ‘blå’, ’saturn’ eller navnet på en øy hvor det fantes ekstra mye safir. I folkloren beskyttet bla.a. safir mot misunnelse og skade. Safir er dannet av materialet korund. Korund er et veldig hardt materiale, og derfor brukes safirer i mange apparater og materialer, som infrarøde komponenter, klokkekrystaller og støtsikre vinduer. Fargen kan være blå, gul, rosa, fiolett, oransje eller grønnlig. Den dyprøde varianten av korund-smykkesteiner kalles rubin.

serpentinSerpentin: Har fått navnet sitt fra ’slange’, siden steinen ofte har mønster som minner om det i slangeskinn. Den kalles også ‘den nye jade’, siden den ligner på jade. I folkloren har den blitt brukt til å holde sykdom og trolldom unna. Grunnfargen er oftest nyanser av grønn, gjerne med mønster i rødt, hvittbrunt eller gult.

ring med smaragdSmaragd: “Smaragd” sies å komme fra gresk “smaragdus”, “grønn”. Smaragder ble gravd ut i Egypt allerede 300 år f.kr., og mumier ble begravet med smaragder. I folkloren skal smaragd bl.a. ha høynet bærerens klarsyn.

ring med topazTopaz: Navnet kan komme fra sanskrit “tapas” - “ild”, eller fra gresk “Τοpáziοs”, som var navnet på “Slangeøya” i Rødehavet, hvor man utvant en gul stein. Folkloren sier at topazen kan drive forbannelser og onde ånder på flukt. Ren topaz er gjennomsiktig, men har ofte fargenyanser p.g.a urenheter. Vanligvis ser den strågul ut, men kan også være hvit, grå, fiolett, grønn, blå og rødgul.

turkisTurkis: Er en av verdens eldste smykkesteiner. Den har hatt mange navn. “Turkis” ble i det 16. århundret avledet fra fransk, enten fra “turquois” - “tyrkisk” eller fra fransk “pierre turquin” - “mørkeblå stein”. Turkis ble først introdusert i Europa via Tyrkia i det 14. århundret, men i andre sivilisasjoner hadde den vært vanlig i årtusener. Aztekerne brukte turkis i masker, kniver og amuletter, og også indianergrupper som Navaho, Pueblo og Apache verdsatte turkisen som amulett. I Persia smykket turkisen blant annet moskeer, og i India finnesi den blant annet i Taj Mahal. Egypterne brukte turkisen minst så langt tilbake som første dynasti (3100 f.kr.), og den finnes blant annet i Tut Ankh Amons gravmaske. I flere av disse sivilisasjonene trodde man at turkisen skiftet farge etter bærerens helse, og bekyttet mot uønskete krefter. Turkisen varierer i farge fra turkis(!) til himmelblå¨.

turmalinTurmalin: Navnet kommer sannsynligvis fra det singhalesiske “turmali”, som betyr “blandet”.Turmalin finnes i flere farger og fargeblandinger enn noen andre smykkesteiner. Det er ikke uvanlig med tre eller flere farger i en og samme stein. Turmalin av smykkestein-kvalitet utvinnes i dag først og fremst i Brasil og Afrika.

ring med zirconZircon: Er egentlig et mineral, og navnet kommer enten fra det arabiske ordet ” zarqun”, navnet på et oransje-rødt pigment , eller fra det persiske “zargun”, gyllen. Zircon finnes ellers i blått, brunt , grønt, fargeløs, og rødt. Rød zircon er mest verdifullt. Fargeløs zircon har opp gjennom historien blitt brukt til å imitere diamant. Syntetisk zircon - ‘kubisk zircon’ - har en helt annen kjemisk sammensetning enn egentlig zircon, og fordi syntetisk zircon er billig, blir det ofte brukt i smykker.

Fødselssteiner

Måned Tradisjonelle og moderne fødselsstener Assosiert stjernetegn
Januar Granat Vannmannen
Februar Ametyst Fiskene
Mars Blodsten/Hematitt, Jaspis, Akvamarin Væren
April Diamant, Safir Tyren
Mai Smaragd, Agat Tvillingene
Juni Alexandritt, Smaragd, Månestein, Perle Krepsen
Juli Rubin, Onyx Løven
August Sardonyx, Karneol, Peridot Jomfruen
September Safir, Peridot Vekten
Oktober Turmalin, Perle, Opal, rosa Zircon Skorpionen
November Topaz, Citrin Skytten
Desember Zircon, Rubin, Turkis, blå Topaz Stenbukken

Kilder: www.wikipedia.org (engelsk)
http://www.djmcadam.com/birthstones.html
http://www.jewelrymall.com/birthstones.html
http://www.astrologi.as/astro/div/dinstone.html
http://www.earthlyicons.com/geminfo.html
http://www.jjkent.com/articles/
http://www.ig.uit.no/geostudiesamling/
http://www.gemstone.org/
http://www.mysticgames.com/gems.htm
http://www.sunfluersjewelrydesigns.com/index.php?main_page=gemstone
http://www.bernardine.com/gemstones/