Vedlikehold av sølvsmykker

Oksydert sølv

Sølv oksyderer naturlig i luft, og det gjør at sølvet blir mørkere. På eldre sølvsmykker og på sølvbestikk som man pusser når det er blitt for svart, ser man at det svarte ligger igjen i kriker og kroker, der pussekluten ikke kommer til. Det gjør at mønster og ornamenter kommer tydlig frem med denne ”naturlige skyggeleggingen”.

Det er en veldig fin effekt, synes jeg, men jeg har ikke tid til å vente i årevis på at det skal skje naturlig. Derfor oksyderer jeg sølvsmykkene mine kjemisk, og de blir helt svarte. Etterpå polerer jeg dem, men siden heller ikke min pussemaskin kommer til i kriker og kroker, blir det svarte liggende igjen der, og lager en vakker kontrast til det blanke sølvet.

Vedlikehold av oksyderte sølvsmykker

Generelt kan man si at sølvsmykker og sølvbestikk som ikke er i bruk, bør ligge i en lukket plastpose (for eksempel lynlåspose).. Siden det ikke er mye luft og dermed ikke oksygen der, blir det lite oksydering, og sølvet holder seg nypusset.

smykke i plastpose

Oksyderte og polerte smykker – slik som jeg lager - kan bli enten mørkere og mattere ved bruk, eller lysere. Generelt: jo mer i bruk, jo lysere blir det.

Halssmykker og øredobber lever et ganske beskyttet og rolig liv på en hals og i ører, mens armbånd og ringer er konstant i farta hele tiden, der de henger på hånden. Vedlikeholdet vil derfor variere.

Halssmykke: Den store utfordringen for et sølvkjede rundt halsen, er hudfett, parfyme, kremer og svette. Derfor kan det bli matt og mørkt etter en tids bruk. Trikset her er å vaske det. Jeg foretrekker zalo, varmt vann og en gammel tannbørste. Skrubbe godt med tannbørsten, skylle og tørke godt med en myk klut. Det kan godt vaskes ganske ofte. Et sølvsmykke rundt halsen blir lett polert mot huden hele tiden ved bruk, og vil med jevnlig vask holde seg som nytt i lang tid.

Øredobber henger fritt i øret, eller sitter fast på øreflippen. De er ikke i kontakt med huden, og får derfor ikke den jevne poleringen. Den vanligste forandringen er at de blir mørke. Jeg foreslår å prøve vask i zalovann og tannbørste, evt prøve med sølvpuss.

Armbånd: er i stor aktivitet der det dingler rundt på armen, og den vanligste forandringen ved daglig bruk er at det blir lysere. Det blir kontinuerlig polert på armen og holder seg ofte rent og blankt. Ved god bruk (men ikke daglig) vil det holde seg ”som nytt” lenge.

Jeg synes at armbånd som er mye brukt, og som har lysnet litt, er veldig flott, og inni krokene der det ikke er i kontakt med huden, er det fortsatt mørkt.

Synes du det blir for lyst, så lever det til en gullsmed, eller send det til meg, og få det oksydert og polert på nytt. Det er en enkel operasjon som ikke bør koste så mye.

En sølvring en kanskje aller mest ”i farta” av alle smykkene, selvsagt avhengig av hvor mye ”pyntering” den er. En ring er i kontakt med alt mulig og er stadig i vann og såpe. Det gjør at oksyden på flatene blir veldig fort slitt vekk. Inni riller og kroker blir det liggende.

Vil du ha den mørk igjen, må du få den oksydert på nytt hos en gullsmed eller hos meg.

Generelt gjelder for sølv at det kan pusses med “sølvpuss”, men vær litt forsiktig med steiner og særlig perler.